12 november 2007: Servais op Klara
Op maandag 26 november rond 15.30 uur zendt Klara het Servaisconcert van 21 september 2007 in Halle uit in het Programma Ludwig van Fred Brouwers. Op dinsdag 27 november volgt het concert van 9 november 2007 in Antwerpen, met o.a. het Eerste celloconcerto van Servais.

10 november 2007: Wereldburger Servais
Woensdag werd aan de voet van het Servaisstandbeeld een wereldbol ingehuldigd; de wereld ligt nu letterlijk aan Servais' voeten. De actie maakt reclame voor Tournee Mondi’alle, een kroegentocht op 24 november in het kader van de Wereldmaand.

8 en 9 november 2007: Herontdek het Celloconcerto van Servais!
Onder leiding van de Britse dirigent Paul Watkins voerde deFilharmonie het Concerto en Si mineur, opus 5 van Adrien François Servais uit in Brussel (BOZAR) en in Antwerpen (Elisabethzaal). Soliste was de Finse celliste Seeli Toivio die al in Halle te horen was op het verjaardagsconcert van 6 juni.

8 november 2007: Symposium rond Servais
In de Koninklijke Academie te Brussel vond een symposium plaats rond Servais. Sprekers vanuit verschillende disciplines belichtten leven en werk van de ‘Paganini van de cello’.

27 oktober 2007: Cultuurduivel voor vzw Servais
De Halse Cultuurduivel wordt tweejaarlijks uitgereikt aan een vereniging of persoon met een uitzonderlijke culturele verdienste voor onze stad. Tijdens het Cultuurfeest in cc 't Vondel mocht Peter François de trofee - een bronzen beeldje van Luc Van Ruysevelt - in ontvangst nemen.

28 september 2007: Servais tijdens de Cultuurmaand
Van 28 september tot 28 oktober zijn er in Halle heel wat activiteiten in het teken van Servais tijdens de jaarlijkse Cultuurmaand.
Klik hier voor een overzicht.

21 september 2007: Concert Luc Tooten en Stephane De May
Op het vierde concert in de reeks brachten Luc Tooten en Stéphane De May in cultuurcentrum ’t Vondel in Halle romantische cellomuziek van onze beroemde Halse cellist en ook van Robert Schumann, Frédéric Chopin en Franz Liszt. Het concert werd opgenomen door Klara en kunt u beluisteren in het programma Ludwig van Fred Brouwers op 26 november (omstreeks 15.30 uur).

7 juli 2007: Servais op de 11 juliviering in Halle
Tijdens het festivaljaar mocht Servais niet ontbreken op het programma van de Halse 11 juliviering die dit jaar plaatsvindt op zaterdag 7 juli.
Servaiswandeling:
De Servaiswandeling kan gevolgd worden met een gids. Langs het traject zorgen toneelgroepen Volharding en De Linde voor animatie: ze beelden enkele scènes uit van Servais’ leven.
Vertrek om 13, 14, 15 en 16 uur; inschrijven bij het VVV-kantoor op de Halse Grote Markt.
Zomertentoonstelling:
Tijdens de zomermaanden is op de eerste verdieping van het Historisch stadhuis een afgeslankte versie te zien van de tentoonstelling ‘Halse cellist met wereldfaam’ die in de Oude Post op een maand tijd meer dan zeventienhonderd bezoekers lokte.
Op 7 juli is de tentoonstelling voor het eerst geopend (van 10 tot 18 uur).

12 juni 2007: Publicaties
Wij zijn verheugd u onze drie publicaties te kunnen voorstellen: een boek, een cd en de tentoonstelingscatalogus. Lees meer op de nieuwe pagina van deze site klik hier.

27 mei 2007: 1000ste bezoeker op de tentoonstelling
Vandaag mochten we de duizendste bezoeker verwelkomen op de historische tentoonstelling. Peter François overhandigde aan mevrouw Paula Van Poel uit Nieuwerkerken een kleine attentie.

5 mei 2007: prijsuitreiking tekenwedstrijd
De twaalf winnaars van de tekenwedstrijd zijn bekend. Ze gaan naar huis met een stapel mooie prijzen. De winnende tekeningen zijn te bezichtigen in de Oude Post en online op www.jeugd.servais2007.be.

 
 
 

4 mei 2007: recital groot succes
Voor een uitverkochte raadzaal gaven celliste Viviane Spanoghe en pianist André De Groote het beste van zichzelf. Blikvangers waren de twee composities van Servais en de creatie van ‘Souvenir de l’île de Koch’ van de componist Peter Swinnen.
Klara nam dit concert op en zal het uitzenden op 6 juni 2007 (omstreeks 15.30 uur) ter gelegenheid van de tweehonderste geboortedag van Servais.
Het volgende Festivalconcert vindt plaats op 6 juni in de Halse basiliek. Ook dit concert wordt door Klara opgenomen en de uitzending ervan is voorzien op vrijdag 8 juni rond 15.30 uur.

4 mei 2007: tentoonstelling en boek voorgesteld
Op 4 mei vond de vernissage plaats van de Servaistentoonstelling, te bezoeken tot 6 juni. Tegelijk werden twee publicaties voorgesteld: een boek over Servais’ carrière als rondreizend cellovirtuoos en de catalogus van de tentoonstelling.
Meer info: klik hier.

Conservatorium Maastricht20 april: Servais gevierd in Maastricht
Donderdag 19 april was een nieuw hoogtepunt in het feestjaar rond het tweehonderdste geboortejaar van Servais.
Zesentwintig (oud-)studenten van het Conservatorium van Maastricht brachten een volledig programma gewijd aan Servais. Het geheel stond onder de dynamische leiding van hoofddocent Mirel Iancovici. Op het programma onder meer Servais’ Souvenir de Czernowitz, opus 21, Souvenir de St. Petersbourg, opus 15 en Souvenir de la Hollande in een bewerking voor acht cello’s. De titel van het concert was niet toevallig ‘Souvenirs van Servais’.
Het huldeconcert sloot af met Viva Servais! Rhapsodie belge pour huit violoncelles van Mirel Iancovici.

15 april: Nationaal Celloconcours groot succes
Het Nationaal Celloconcours 'Adrien François Servais' in Gent was een succes.
Lees meer in de Nabeschouwingen: klik hier.

2 april: Festivallogo op basiliek
Het Festivallogo prijkt op het zeildoek van de Halse Sint-Martinusbasiliek, samen met het logo van 41 verenigingen.

27 maart: Servaiswandeling: overweldigend succes
In het kader van de 'Nacht van de Geschiedenis' van het Davidsfonds was er in Halle een Servaiswandeling. Het initiatief lokte meer dan honderddertig geïnteresseerden.
Stadsgids Zeger Desmet en historicus Peter François bezochten met hen de plaatsen in de Halse binnenstad die verband houden met Servais.
Onderweg werd ook een kleine tentoonstelling geopend in de Openbare bibliotheek. De proeverij van Servaisbier en -praline viel in de smaak.
Klik hier voor meer info over deze wandeling.

23 maart: voorstelling Servaiswandeling
Vandaag werd de Servaiswandeling voorgesteld aan de pers.

15 februari: Jeugdsite online
In het kader van het Educatieve luik van het festival (zie Programma - Educatief) hebben we vandaag de Jeugdsite online geplaatst.
U kunt de jeugdpagina's bekijken op www.jeugd.servais2007.be.

9 januari: Servaissigarenbandjes
Vandaag werd een reeks Servaissigarenbandjes voorgesteld, een initiatief van Hobbyclub Halle. Ze worden verkocht tijdens een internationale ruilbeurs op 28 januari in zaal Atlanta in Halle.
Lees meer: klik hier

15 december: Servaislikeur gelanceerd
Tijdens de kerstmarkt ‘Sterren rond Servais’ op de Halse Grote Markt werd de Servaislikeur gelanceerd, een drankje waarin goudschilfertjes dwarrelen van 24 karaat.
Lees meer: klik hier

26 november 2006: Festival Servais 2007 succesvol gestart
Lees meer in onze nieuwe rubriek Nabeschouwingen: klik hier

10 november 2006: Servaisbier en -pralines
Op 10 november werd het Servaisbier gelanceerd in het Streekproductencentrum in Halle. Tegelijk stelde Jan Springael zijn Servaispraline voor: een melk- en een fondantversie met Servais’ hoofd in goudopdruk. Het Servaisbier is “bier van de maand” in Den Apotheker op de Halse Grote Markt.
Bekijk de foto's: klik hier

8 november 2006: Voorstelling Festival
Op 8 november werd het Festival Servais 2007 officieel voorgesteld in het mooie decor van het Historische stadhuis op de Halse Grote Markt. In zijn inleidende toespraak beklemtoonde burgemeester Dirk Pieters het belang van het Festival voor de (inter)nationale uitstraling van Halle als cultuurstad met een rijke geschiedenis. Coördinator Peter François gaf toelichting bij het programma.
Bekijk de foto's: klik hier

3 november 2006: Celloconcours
Er komt een Nationaal Celloconcours Adrien François Servais in april 2007. Het wordt georganiseerd door Rotary Club Gent met medewerking van de vzw Servais. Meer info op deze website (klik hier) en op www.rotarygent.org.

30 oktober 2006: Festivalbrochure
De Festivalbrochure is klaar. Inwoners van Groot-Halle krijgen hem eerstdaags in de bus. De brochure ligt binnenkort ook in een 250-tal bibliotheken, VVV's, culturele centra, muziekscholen en Conservatoria over heel Vlaanderen en Brussel.
Op de infopagina kan u een exemplaar downloaden: klik hier.

12 oktober 2006:Steun
Na de Vlaamse Overheid hebben nu ook de Provincie Vlaams-Brabant en de Stad Halle officieel hun steun toegezegd aan het Festival Servais 2007.

6 oktober 2006: Klara
Ook Klara verleent zijn steun aan het Festival: de klassieke zender van de VRT zal enkele concerten opnemen voor uitzending op latere datum.

23 september 2006: Update
De volledige website werd herwerkt en uitgebreid.

20 september 2006: Steun
De Vlaamse Overheid heeft haar financiële steun toegezegd aan het Festival Servais 2007.

10 juni 2006: Concert deFilharmonie
Op 9 november 2007 brengt deFilharmonie in Antwerpen een concerto van Servais.
Meer info: klik hier.

28 april 2006: Concert 6 juni 2007
De artiesten voor het concert op 6 juni 2007 in de Basiliek van Halle worden Alexander Hülshoff (cello) en Friedemann Eichhorn (viool) uit Duitsland en Seeli Toivio (cello) en Kalle Toivio (piano) uit Finland.

1 december 2005: Koninklijke Bescherming voor de Servaisherdenking
Z.M. Koning Albert II heeft zijn Hoge Bescherming verleend aan het geheel van activiteiten die zullen georganiseerd worden naar aanleiding van de tweehonderdste geboorteverjaardag van Adrien François Servais.
Het Paleis zet hiermee een traditie voort die begon in 1835. Toen benoemde Koning Leopold I Servais immers tot solocellist van Z.M. de Koning van België.
De Stad Halle en de vzw Servais zijn vanzelfsprekend erg blij met dit goede nieuws.

26 november 2005: Servais-website online
Op onze website www.servais-vzw.org vindt u tekst- en beeldmateriaal over Servais’ leven en werk en een discografie met talrijke geluidsfragmenten.

Disclaimer