6 juni 2007: Tweehonderd jaar Servais

Laatste kans voor tentoonstelling
Wie de tentoonstelling ‘Adrien François Servais 1807-2007. Halse cellist met wereldfaam’ in de Oude Post nog niet bezocht had, kreeg op 6 juni een laatste kans. Op vier weken tijd kreeg de tentoonstelling meer dan zeventienhonderd bezoekers.

Servais werd ereburger van de Stad Halle
Om 17 uur vond in de Raadzaal van het Nieuwe stadhuis de druk bijgewoonde academische zitting plaats. Aanleiding was de postume benoeming van Servais tot ereburger van de Stad Halle. Burgemeester Dirk Pieters reikte namens het stadsbestuur het diploma uit aan eregevolmachtigd minister Ernest Vanderlinden, de laatste achterkleinzoon van Servais. De gemeenteraad motiveerde de beslissing door te wijzen op Servais’ bijzondere bijdrage tot het Halse culturele leven en tot de internationale uitstraling van zijn geboortestad Halle. De beroemde cellist Anner Bijlsma sprak over zijn ervaringen met Servais’ muziek en de Servais Stradivarius en Minister Geert Bourgeois legde uit waarom het Festival Servais 2007 de steun meekreeg van de Vlaamse Overheid. Peter François, voorzitter van de vzw Servais, stelde tot slot de nieuwe Servaiscd voor. Een ensemble van acht cellisten van het Conservatorium van Maastricht zorgde voor de muzikale omlijsting onder leiding van hoofddocent Mirel Iancovici.

Jubileumconcert in Halse Basiliek
Dezelfde avond zorgden twee cellisten en hun respectieve begeleiders voor een muzikaal verjaardagsgeschenk als hulde aan Servais. De Finse celliste Seeli Toivio voerde samen met haar broer Kalle Toivio, een pianist, romantisch werk uit van Servais, Liszt en Schubert. De cellist Alexander Hülshoff uit Keulen en de violist Friedemann Eichhorn uit Weimar namen het tweede deel van het concert op zich.
Het kader voor dit concert was niet toevallig de Halse Sint-Martinusbasiliek. Daar heeft Servais zijn eerste stappen in de muziek gezet. Hij speelde er jarenlang elke dag in het kerkorkest.
Meer dan vijfhonderd mensen uit het hele land en zelfs uit Amsterdam, Utrecht en Tilburg kwamen mee genieten. Het concert werd door Klara opgenomen en wordt uitgezonden op vrijdag 8 juni om 15.30 uur tijdens het programma Ludwig van Fred Brouwers.

Volksfeest
Na afloop van het concert was er een grootse ontvangst op de Grote Markt om feest te vieren rond het standbeeld van de beroemde Hallenaar. De Wijngeuzen en het Streekproductencentrum zorgden voor de bediening van gratis Servaiswijn, Servaisbier en andere drank.
Voor muziek zorgde Zonkofare, samengesteld uit leden van de Halse groep Zonko. Later op de avond nam Radio Victoria het over.
Het werd een spetterende afsluiter van Servais’ verjaardag.

15 april 2007

Nationaal Celloconcours groot succes
Het Nationaal Celloconcours 'Adrien François Servais' in Gent was een succes. Winnaar van de Rotaryprijs is Thibault Lavrenov. Sarah Dupriez won de Servaisprijs, aangeboden door de vzw Servais en de Stad Halle voor de beste uitvoering van het werk van Servais.
Bekijk enkele foto's: klik hier
Lees ons persbericht: klik hier

26 november 2006

Viering in de Halse Basiliek
Tijdens de zondagsviering om 10 uur, voorgegaan door E.H. Raymond Decoster, werd het overlijden van Servais precies 140 jaar geleden herdacht. De Finse celliste Seeli Toivio bracht tijdens deze viering enkele intermezzo's van de hand van Servais.
Bekijk enkele foto's: klik hier

Plechtigheid aan het graf van Servais
Een zeventigtal mensen woonde de plechtigheid bij aan het graf van Servais op het kerkhof van Halle. De Koninklijke Harmonie Sinte-Cecilia zorgde voor muziek. Peter François, voorzitter vzw Servais, en Dirk Pieters, burgemeester hielden een korte toespraak. Een emotioneel moment brak aan toen de 88-jarige achterkleinzoon van Servais bloemen neerlegde aan het graf van zijn overgrootvader. E.H. Raymond Decoster, pastoor-deken, sloot deze herdenking af met een korte gebedsstonde.
Bekijk enkele foto's: klik hier

Openingsconcert
Onder grote belangstelling vond 's avonds het openingsconcert in CC ’t Vondel plaats. Meer dan vierhonderd toehoorders konden genieten van romantische cellomuziek. Eenentwintig studenten cello aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel, waar Servais achttien jaar lang leraar is geweest, brachten een boeiend, verzorgd en gevarieerd programma.
Bekijk enkele foto's: klik hier

Disclaimer